Co warto wiedzieć o zakwaszeniu organizmu?

Coraz więcej słyszy się o zakwaszeniu organizmu, które w dużej mierze spowodowane jest tym, iż nie odżywiamy się w odpowiedni sposób. Wysoko przetworzone produkty, które obecnie wchodzą w skład naszej codziennej diety przyczyniają się do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu, co w konsekwencji wywołuje różnego rodzaju dolegliwości.

Nasza codzienna diet jest coraz bardziej kwasowa, przez co nasze pH staje się niższe, a więc kwaśne. Należy przy tym pamiętać, że poza moczem oraz sokiem żołądkowym, nasze organy mają odczyn alkaliczny.
Oczywiście najbardziej istotne jest pH naszej krwi, które powinno zostać utrzymane w granicach od 7,35 do 7,45. Niestety, nawet system buforowy krwi, który neutralizuje nadmiar kwasów może zostać przeciążony, co w konsekwencji prowadzi do zmniejszenia się możliwości obronnych. Kiedy zatem do krwi nie dociera wystarczająco dużo minerałów alkalicznych, zabierane są one z poszczególnych organów wewnętrznych, co prowadzi do nadwyżki substancjo kwasowych oraz zachwiania równowagi. 

Po czym rozpoznać zakwaszenie organizmu?

Jest wiele dolegliwości, które choć nie są zawsze łączone z zakwaszeniem organizmu, powinny nas zaalarmować. Chodzi tutaj chociażby o choroby reumatyczne, osteoporozę, zmiany zwyrodnieniowe stawów, dna moczanowa, ale także kłopoty z koncentrowaniem się czy ciągłe zmęczenie.
Zbyt duża ilość kwasów w organizmie może również skumulować się w naczyniach krwionośnych, w związku z czym ryzyko udaru krwotocznego drastycznie wzrasta. Może to też wywołać cukrzycę, stworzyć warunki do rozwoju komórek rakowych czy wpływać na wzmożoną budowę tkanki tłuszczowej w organizmie.

Uchroń się przed zakwaszeniem organizmu!

Ze zbyt mocno zakwaszonym organizmem można sobie doskonale poradzić odpowiednio konstruując swoją codzienną dietę. Przede wszystkim zatem, należy zjadać większą ilość produktów alkalicznych, które pozwolą na neutralizację nadmiaru kwasów. Zgodnie z zaleceniami ekspertów w tej dziedzinie, nasza dieta musi się składać głównie z produktów zasadowych, takich jak kasza oraz warzywa i owoce. W 20 procentach natomiast powinny to być produkty kwasowe, takie jak mięsa, nabiał oraz cukry.

Oczywiście musimy również pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości wody, która buduje 70 procent naszego ciała. Znajduje się ona bowiem w naszych mięśniach, kościach czy komórkach mózgowych. Jeśli w naszym organizmie znajduje się zbyt mało wody, może to powodować nieprawidłowe jego funkcjonowanie. Odwodnienie natomiast jest częstą przyczyną osłabienia, utraty świadomości czy uszkodzenia organów wewnętrznych, a nawet śmierci.

Jak nie doprowadzić do zakwaszenia?

Doskonałym rozwiązaniem, dla osób które chciałyby zapobiec zakwaszeniu organizmu jest alkaliczna woda zjonizowana, która szybko i skutecznie jest w stanie przywrócić naszemu organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Jest ona mocno nasycona aktywnym wodorem, przez co wykazuje niemalże takie same właściwości jak woda ze źródeł leczniczych.

Co najważniejsze, jonizowania wody można dokonać we własnym domu, przy pomocy jonizatora wody. Zdecydowanie warto go mieć i korzystać z możliwości jakie nam daje.

Taka woda jest naturalnym antyoksydantem, co wpływa na zatrzymanie procesów starzenia się naszego organizmu oraz ogranicza ryzyko zachorowania na raka. Jak już wspomniano jest ona też świetnym odkwaszaczem, ale także zapewnia nam dodatkową porcję cennego tlenu oraz znacząco poprawia odporność naszego organizmu.

Dowiedziono, że woda alkaliczna może bardzo pozytywnie wpływać na kondycję naszego organizmu. Nie może zatem dziwić fakt, iż wykorzystuje się ją do radzenia sobie z różnymi schorzeniami, takimi jak astma oskrzelowa czy zapalenie oskrzeli, alergie skórne, cukrzyca, nadciśnienie, nadkwasota żołądka, grzybica, kamica nerkowa, nowotwór, dna moczanowa czy łuszczyca.

Jak wiadomo, zawsze lepiej jest zapobiegać niż leczyć, dlatego picie wody jonizowanej powinno stać się naszym nawykiem. Dzięki temu bowiem możemy uchronić siebie oraz naszych bliskich przed wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami, a przynajmniej znacząco zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia, co jest olbrzymią zaletą.

 

Kategorie: Lifestyle,

Komentarze (0)