5 powodów, dla których warto pić kawę w biurze
Ponad połowa pracowników deklaruje, że regularnie pije kawę w pracy. 28% z nich sięga aż po 3 kubki tego aromatycznego napoju dziennie! Najwięcej kawy piją pracownicy gastronomii, naukowcy, przedstawiciele handlowi, konsultanci biznesowi, dziennikarze, osoby związane z mediami, pracujące w marketingu oraz w branży PR. Kawa, oprócz wybornego smaku i energetyzujących właściwości, posiada dużo więcej zalet!
Dlaczego zatem warto sięgać po kawę w godzinach pracy?
1. Kawa poprawia nastrój i obniża poziom stresu
Po wypiciu kawy w organizmie wzrasta poziom serotoniny i dopaminy – substancji odpowiadających za dobry nastrój, zwiększających motywację do działania i wpływających na jakość relacji z innymi ludźmi. Osoby, u których występuje niedobór tych substancji, często są apatyczne i mają skłonność do popadania w stany depresyjne.
Picie kawy w biurze pozytywnie wpływa więc na atmosferę i relacje między pracownikami – pobudza do działania, pozwala rozładować stres i sprawia, że praca staje się po prostu przyjemniejsza.
2. Kawa redukuje zmęczenie
Kofeina blokuje receptory w mózgu, które odpowiadają za odczuwanie potrzeby snu. Dzieje się tak, ponieważ cząsteczki kofeiny w swojej strukturze przypominają adenozynę – związek chemiczny będący przekaźnikiem informacji o zmęczeniu. Kofeina natomiast nie dopuszcza do połączenia adenozyny z receptorem – sama go blokuje. Stąd też uczucie pobudzenia po wypiciu filiżanki aromatycznej kawy.
3. Kawa zwiększa wydajność organizmu
Kawa przyspiesza pracę serca – zwiększa tym samym przepływ krwi nawet o 30% i poprawia ukrwienie mózgu. Pobudza jednocześnie ośrodkowy układ nerwowy i zwiększa wydzielanie neuroprzekaźników.
Organizm staje się lepiej dotleniony, dzięki czemu można zauważyć:
- poprawę koncentracji,
- przyspieszenie czasu reakcji na bodźce,
- poprawę sprawności intelektualnej,
- zwiększenie wytrzymałości fizycznej.
Pozytywne efekty picia kawy można więc zaobserwować zarówno u osób, które biegną w maratonie, jak i pracowników biorących udział w kreatywnych burzach mózgów lub wykonujących zadania analityczne.
4. Kawa poprawia pamięć
Badania naukowców z John Hopkins University wykazały, że kofeina poprawia pamięć, a efekt ten utrzymuje się nawet do 24 godzin. Filiżanka kawy wpływa pozytywnie na konsolidację pamięci, czyli inaczej mówiąc – utrwalanie informacji. Warto więc pić kawę już na etapie przyswajania nowych faktów (wtedy rozpoczyna się proces konsolidacji) – a więc w trakcie przygotowywania prezentacji dla klienta, a nie tuż przed samym spotkaniem.
5. Kawa integruje pracowników
Wypicie filiżanki kawy to doskonała okazja do zrobienia sobie chwili przerwy i porozmawiania ze współpracownikami. Najlepiej spotkać się oczywiście przy ekspresie do kawy. Nawet kilkuminutowe oderwanie się od zawodowych obowiązków pozwala się zrelaksować, nabrać dystansu i szybciej rozwiązywać problemy.
Materiał został przygotowany we współpracy z firmą Eden.pl
Zostaw komentarz