Średnie zarobki na stanowisku kasjer/sprzedawca
Branża spożywcza rośnie w siłę. Na polskim rynku pojawiają się nowe sklepy, a w planach jest budowa kolejnych. Ekspansja marketów przynosi coraz więcej miejsc pracy.
Wśród sieci handlowych cały czas trwa wyścig, który przede wszystkim przejawia się w wysokości oferowanych pracownikom pensji oraz nowych inwestycjach. Ze względu na coraz lepsze wynagrodzenia, pracę w sklepach spożywczych podejmują chętnie osoby w różnym wieku i z różnym wykształceniem.
Obecnie nikogo nie dziwi magister-kasjer. Często osoby z wyższym wykształceniem podejmują pracę kasjera ze względu na lepsze zarobki niż te oferowane im np. w biurze. Poza tym jest to szybka droga do stanowiska managerskiego, dla osób nastawionych na rozwój. Dodatkowo zagraniczne kapitały kuszą pracowników benefitami w postaci premii, prywatnego ubezpieczenia medycznego, kartami sportowymi, zniżkami na zakupy itp.
Stanowisko sprzedawcy w dużym sklepie spożywczym, dyskoncie, supermarkecie czy hipermarkecie staje się coraz lepiej wynagradzane. Obecnie średnie zarobki na stanowisku kasjera/sprzedawcy wynoszą nawet do 4 000 zł brutto.
Kasjer to początek drogi zawodowej, która wraz ze stażem pracy przynosi awanse i wzrost zarobków. Najwięcej zarabiają managerowie sklepów. Na wysokość wynagrodzenia ma wpływ kilka czynników. Liczy się wielkość firmy, kapitał, wykształcenie, staż pracy i region zatrudnienia.
Do głównych obowiązków kasjera/sprzedawcy należą: obsługa kasy fiskalnej, obsługa klientów zgodnie ze standardami firmy, dbanie o odpowiednią ekspozycję towarów. Zawód kasjera/sprzedawcy jak każdy inny ma plusy i minusy. Pracując z ludźmi, trzeba uzbroić się w dużą dawkę cierpliwości i uśmiechu. Bywa, że jest to praca stresująca, gdyż każdy zawód związany poniekąd z obsługą klienta niesie ze sobą bagaż czynników stresogennych. Osoba na tym stanowisku powinna cechować się wysoką komunikatywnością, sumiennością, dokładnością, odpowiedzialnością i uczciwością.
Zostaw komentarz